Lørdag 4 November 2023
Kl. 12:00 - 14:00, SEFF i Sykehusgata 7
MATVERKSTED - Lær å lage MUNKER på lørdag
Matverksted i Mat og Prat! Bli med å lage Munker sammen med gjengen. Meld deg på!

På lørdag kan du lære å lage Munker sammen med gjengen i Mat og Prat. 

Bjørg Gundersen fra Kjøkkengruppa til Frivilligsentralen skal holde kurs! :) 

Munker er et bakverk som stekes i munkepanne/munkejern. På dansk heter de æbleskiver. Munker kan lages med både gjær, natron, bakepulver og/eller egg som hevingsmiddel. Skriftlige kilder fra Norge beskriver at munker var kjent i Arendal allerede i begynnelsen av 1900-tallet.  


Dansk opphav

Æbleskiver er en dansk delikatesse hovedsakelig bestående av pannekakedeig som stekes i en munkepanne. Æbleskiver serveres varme, gjerne med melis og syltetøy og eventuelt et glass gløgg. 

På tross av navnet inneholder æbleskiver i dag typisk ikke epler. Omkring år 1700 betegnet æbleskiver tynne stykker epler vendt i mel og egg og deretter stekt i smør på en panne. Denne gamle utgave av æbleskiver er ikke utbredt i dag, men kjennes stadig på Als som stegte æbleskiver. 

Den moderne form for æbleskiver stekt i munkepanne omtales i Peters Jul (1866), hvor det også er en tegning av Pietro Krohn (forfatterens bror) av æbleskiver som tas ut av en munkepanne. Også H.C. Andersen har beskrevet «eplefylte æbleskiver» i eventyret Krøblingen (1872), hvor han beretter om en julefest på en herregård. 

I Frk. Jensens kokebok fra 1901 står det: «Når æbleskiverne er bagte på den ene side, kan der, forinden de vendes, lægges enten lidt æblegrød, et stykke kogt æble eller rabarberkompot i hver.»

Kilde: Wikipedia

Hva er Mat og Prat? 

Hensikten er å tilby en god sosial arena for mennesker fra andre land å møte mennesker fra Risør i, og vice versa. Praten kan derfor forventes å bli på norsk, engelsk, ukrainsk og flere andre språk, inkludert lekmanns tegnspråk og kroppsspråk - men aller helst norsk.

Barna inviteres også med, og dersom matlagingen ikke faller i smak for deres del, tilbys de brettspill og et sted å skravle mens de venter på maten.

Dette vil passe for alle - og vit at man ikke trenger å være med hver gang gruppa samles - bare bli med når det passer for deg. 

Påmelding er stengt
2024 © Risør frivilligsentral